Гинеколошко – акушерска сестра техничар

Занимање бабице је вероватно најстарије занимање и усредсређено је на бригу о женама и њиховом репродуктивном здрављу. Гинекологија обухвата рутинске прегледе пацијенткиња, дијагностификовање и праћење болести репродуктивног система жена. Акушерство је посебна област неге која пружа медицинску подршку трудницама, обухвата негу пре зачећа, током трудноће и порођаја и постпорођајну негу.

У нашој земљи је диплома образовног профила гинеколошко-акушерска сестра изузетно цењена и поштована. Током четворогодишњег школовања ученици овог смета ће се сусретати са бројним предметима опстег типа, али и са уско повезаним стручним предметима који су и суштина нашег позива. Похађаће и практичну наставу која ученицима пружа могућност да боље савладају и усвоје предвиђено градиво. Поред дужности и одговорности које бабица има, она треба да буде комуникативна, пријатна, мирна, треба да улије поверење женама и члановима њихове породице у тренуцима пуним напетости, нервозе, ишчекивањима и радости.

По завршетку школовања ученик стиче диплому четвртог степена за занимање гинеколошко-акушерска сестра и има  могућност да се одмах запосли у струци или може наставити своје школовање, на виској школи или изабраном факултету.

Бити бабице је мисија, не само професија. Улога бабице је да донесе радост новим породицама, да учествује у изградњи здраве породице, стога је ово једна од најодговорнијих и најлепших грана.

Овде можете погледати наставни план и програм образовног профила – Гинеколошко – акушерска сестра техничар